Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

NEKOLIKO KORISNIH SAVETA

Umesto klasičnih rezanaca za supu koristite proso. Unećete manje kalorija a više minerala i vitamina.
Smanjite upotrebu soli u ishrani a radi popravljanja ukusa koristite začinske trave. Meso, riba, jaja i pečurke spadaju u namirnice slične biološke vrednosti pa ih ne treba koristiti u istom obroku.
Kuhinjske krpe ce biti bolje oprane i lakse ce se skinuti mrlje ako ih preko noci ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kašiku soda bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobicajen nacin.
Meso za rostilj ne sme biti tek izvadjeno iz frizidera, jer bi se moglo dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature.

Toaletni sapun ce duze trajati i manje ce da se rastapa prilikom upotrebe ako je dobro osusen.
Plocice u kupatilu ili u kuhinji lakse cete i brze oprati ako u mlaku sapunicu stavite kašiku dve amonijaka
Zatim ih isperite cistom vodom.
Spagete i ostalu kuvanu testeninu najlakse cete podgrejati ako je stavite u djevdjir i pustiti na nju mlaz vrele vode. Zatim je ocedite i odmah iznesite na sto.
Kolac od kiselog testa ili pogaca bice mnogo bolja ako se zamesi sa manjom kolicinom kvasca, a zatim satavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
Mutnu govedju supu izbistricete ako u vrijucu tecnost sipate jedno belance izlupano viljuskom. Posle nekoliko minuta belance ce pokupiti cestice belancevina koje supu cine mutnom, pa ce posle cedjenja ponovo biti bistra.
Korica na pecenom kiselom testu bice lepsa i sjajnija ako je premazete umucenim zumancetom. Ako nemate
zumance, ulupajte preostalo belance sa kašikom mleka, i navrh noza šećera.
Kuvana jaja ce se lakse ljustiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli.Kada su jaja kuvana, prelijte
ih vodom i to pomaze da se lakse ljuste.
Prilikom pecenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnocom, dovoljno je da se samo isplakne hladnom vodom. Lisnato testo stavljajte uvek u dobro zagrejanu pecnicu, na 250°C, tako ce se bolje ispeci i lepse listati. Kiselo testo lakse ce te formirati u zeljene oblike ako dlanove malo namazete uljem.
Pre pecenja na rostilju meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaze uljem. Soliti i biberiti ga treba tek kada je skoro sasvim peceno. Jer, so izvlaci vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapecen
biber ima neprijatan ukus i miris.
Karfiol ce i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se
kuva sipate šoljicu mleka.
Pirinac vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite przenice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kašike prezli i kašiku sitno iseckanog persuna, pa sve dobro izmesajte. kašikom vadite pomalo mase, spustajte na vrelo ulje i kratko proprzite sa obe strane.
Napravili ste vecu kolicinu keksa i zelite da vam duze stoji? Stavite ga u limenu kutiju koja se dobro zatvara, a pored keksa ubacite i koru pomorandze ili limuna. Cuvajte na prohladnom mestu.
Sok od pecenja je malo pregoreo, pa ima gorak ukus? Izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tecnost i nastavite pecenje koliko je potrebno da meso omeksa.

Kolac se zalepio i ne mozete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlazenom krpom, ostavite da postoji desetak minuta, a zatim pokusajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje nece da izadje, ponovite postupak.
Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga prerucite u drugi sud i prekrijte vlaznom krpom. Posle deset minuta
promenite krpu, upice najveci deo mirisa zagorelog.
Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mesavinom
malo mleka sa pola kasicice brašna i kašikom limunovog soka.
Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za spagete, dodajte mu kašiku dve prezli, pa ce biti gusci.
Meso treba prati na brzinu, pod tekucom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubice dobar
deo dragocenih sastojaka.
Kada meso ili povrce zelite da pecete u aluminijumskoj foliji stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve
pazljivo pokupite i savijte, da za vreme pecenja ne bi iscurio sok. Dobro je znati da pecenje u aluminijumskoj foliji traje malo duze nego pecenje u obicnoj posudi.
Kolac od kiselog testa bice mnogo bolji ako se zamesi sa manje kvasca, a zatim ostavi da duze stoji na
umereno toplom mestu, tako da lagano narasta.
Ako vam je meso nekoliko dana duze stajalo u hladnjaku i dobilo neprijatan misris, operite ga hladnom
vodom i ostavite cetvrt sata u blagom caju od kamilice.
Pohovana riba bice ukusnija ako se prezlama doda i malo struganog sira.
Meko brašno treba koristiti za pripremu pita, hleba, pogaca i kolaca, dok je ostro pogodnije za rezance,
kisele strudle, zaprske, umake i kremove.
Neprijatan miris masnoce i zagorelih ostataka hrane iz pecnice uklonicete ako na dno sipate saku soli,
dok je rerna jos topla. Kasnije je operite na uobicajen nacin.
Kad pecete meso koje je dugo stajalo u zamrzivacu, stavite pored njega nekoliko kriski korena celera i
pecite zajedno. Tako ce meso biti ukusnije.
Kolaci, rezanci i kremovi imace lepsu zucu boju ako zumanca pospete sa malo soli i ostavite dva-tri minuta
da postoje. Zatim ih umutite na uobicajen nacin. Ne brinite, so se u kolacima ili kremu nece osecati.
U vodu za kuvanje ribe treba staviti šoljicu mleka i malo sirceta ili limunovog soka. Meso ribe nece se raspadati i bice lepse i belje.
Kolac od lisnatog testa bolje ce se listati i bice lepsi i vazdusastiji ako ga stavite u dobro zagrejanu pecnicu
na 250 C, a pored njega plitku serpicu sa toplom vodom.
Malo naprslo jaje mozete skuvati ako u vodu sipate kašiku-dve sirceta.
Posno meso je mnogo ukusnije ako se spikuje sa slaninom, to jest ako se na vise mesta naprave na mesu
mali prorezi vrhom ostrog noza, pa u sve otvore ubaci tanki komadici slanine.
Spikovenje ce biti mnogo lakse ako se slanina isece u komadice i zamrzne.
Vocna salata bice ukusnija i aromaticnija ako u nju stavite kašiku-dve ruma ili vinjaka. Isto tako, bolje je
da je ne zasladjujete šećerom, vec sirupom od malina ili visanja, vec po ukusu.
Pasulj i kupus bice ne samo aromaticniji i ukusniji, vec ce i manje izazivati nadimanja i gasove kod
osetljivih, ako se kuvaju s dva lista lovora.
Sos od paradajza koji pripremate za prelivanje spageta bice ukusniji ako mu dodate casu kisele pavlake.
Kalup za tortu najlakse cete oprati ako ga odmah, dok je jos topao, istrljate novinskim papirom i uklonite
sve ostatke testa. Zatim ga operete na uobicajen nacin.
Ako sami mesite rezance, na svako jaje koje ste stavili u testo sipajte po pola ljuske mlake vode.
Rezanci ce biti odlicni i nece se lomiti.
Ruzni tragovi od vode na tamnim keramickim plocicama u kupatilu naj lakse se uklanjaju pamucnom
krpom nakvasenom cistim alkoholom.
Pohovane krmenadle ili svinjske snicle bice ukusnije ako umucenom jajetu dodate malo izmrvljenog suvog
bosiljka i jedan izgnjecen cenj belog luka.
Ako imate smrznutu ribu, pre upotrebe, ostavite je nekoliko sati u hladnoj, pošoljenoj vodi.
Ako ste u prilici da presolite jelo, narocito kada je u pitanju sos, ukus mozete da spasite ako u
prešoljeno jelo dodate kocku šećera.
Malo je poznato da je svako meso koje nameravate da przite daleko ukusnije i mekse ako ga predhodno
neko vreme drzite u mleku.
Zelatin za kolace pre upotrebe treba drzati u hladnoj vodi oko 15 minuta, a onda ga staviti na vatru da se otopi.
Glavica luka oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko iduce jelo.
Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seci ceo limun. Jednostavno, u kori limuna
napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, mozete ga upotrebiti i posle
nekoliko nedelja.
Uvenulu zelenu salatu mozete da osvezite ovako: ocistite je izrezite je na sitne komade i potopite u vodu
koja ne treba da bude hladna, a u koju ste predhodno dodali limunovog soka.Salata treba da ostane u vodi
oko pola sata.
Svoj kisobran ce te lako ocistiti ako mesto koje je uprljano ocistite obicnim alkoholom.
Mrlje na koznim predmetima u kuci brzo ce te ukloniti ako ih obrisete vlaznom krpom sa malo sredstava za prenje.
Vrlo cesto miris znoja se ne uklanja sa vunene odece ni posle pranja. U tom slucaju u vodu u kojoj perete
vunenu tkaninu stavite saku soli.
Zamrznutu hranu drzite naduze 24 casa posle vadjenja iz zamrzivaca.
Vitamin C se rastvara u vodi i zato voce i povrce nemojte dugo drzati u vodi.
Przena hrana upija prilicno masnoce, pa je odmah posle przenja stavite na papirne salvete.
Male kalupe za kolace mozete napraviti sami, tako sto presavijete aluminijumsku fojiju nekoliko puta i oblikujete je po zelji.
Ukoliko su vam šargarepa, koren peršuna, rotkva ili cvekla osušeni i omekšali, pa se teško stružu, stavite ih nakratko
u friz hladnjaka, da se zamrznu. Zatim ih brzo istruzite, dok su još cvrsti.
Cim povrce za salatu iseckate, odmah ga prelijte mešavinom ulja, surceta i zacina, tako cete spreciti suvišan
gubitak vitamina. Iz istog razloga, ne preporucuje se da se salata od svezeg povrca priprema mnogo ranije, vec neposredno pred obrok.
Kackavalj i druge vrste sira ne treba drzati u najhladnijem delu frizidera, jer gube ukus. Medjutim, ako zelite
da komad mladog kackavalja isecete u sasvim tanke kriške, stavite ga na 10 minuta u friz, da se stegne.
Posle kuvanja karfiola, kelja ili ribe, neke vrste posudja zadrza neprijatan miris i posle pranja. Uklonicete ga ako u posudi prokuvate vodu sa dve kašike vinskog sirceta.
Dzigerica ce biti meksa i ukusnija ako se na svako parce pre przenja sipa po nekoliko kapi vinskog sirceta.
Nikako netreba soliti pre, vec posle przenja, inace ce biti zilava.
Ukoliko vam jelo zagori, odmah ga prerucite u drugu posudu i pokrijte cistom, mokrom krpom. Kada se krpa prosusi ponovo je ovlazite i stavite preko suda, pa ce gotovo sasvim izvuci neprijatan miris zagorelog.
Ušećereni med ce ponovo postati tecan ako se blago zagreva, najvise do 35 stepeni.
Soku od pecenja mozete dodati malo kisele pavlake, pa ce te dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinac ili rezance.
Pirinac u toku kuvanja nece da se peni i kipi i zrna ce biti lepse skuvana, rastresitija, ako u vodu sipate kašiku ulja.
Ostatci lepka od nalepnica sa cenama sa stakla ili plastike skidaju se bez problema obicnim jestivim uljem.
Rupice za dugmad kije se brzo izresaju jednostavno sa unutrasnje strane tanko premazite bezbojnim lakom.
Paniranje mesa i ribe je jos ukusnije ako meso malo poprskate limunovim sokom zatim uvaljate u brašno i jaja i na kraju u istrugani zuti sir.
Toplo belo vino mozete brzo da ohladite ako bocu do grlica stavite u mesavinu soli i vode. Dodajte jos neku kocku leda i za 20 minuta bice hladno.
Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali kesten. Procedite je, hladite i posle pranja njom isperite kosu.
Tamna kosa dobice bakarni sjaj.
Jabuke i krompir mogu se odlicno uskladistiti u podrumu ako dno gajbe prekrijete liscem paprati.
Tako ce krompir i jabuke dugo biti svezi.
Znoj sa tkanine mozete ocistiti tako sto je pre pranja potopite hladnu vodu sa sircetom.
Indigo - nakapati na fleku alkohol i isprati u cistoj vodi. Voce - materijal preko noci potopiti u sirovo mleko,
potom temeljno oprati. Moze se koristitit i limunov sok ili sirce.
Farba - fleku pazljivo odstraniti lakbenzinom ili trepteninom, potom dobro oprati u mlakoj vodi.
Krema za cipele - nezno trljati terpentinom ili spiritusom. Sveze fleke mozete ukloniti hladnom vodom.
Cvekla - Isprati, potopiti u rastvor boraksa, potom oprati. Kari - sprati u mlakoj vodi, zatim protrljati u
glicerinskom rastvoru i posle pola sata isprati.
čokolada - Nezno zagrebati sloj koji moze da se skine, potom nakapati benzin na fleku. Kada se osusi iscetkati.
Ako je fleka "tvrdoglava" pokusati u pola razmere glicerin i zumance. Namazemo fleku i posle pola sata oprati.

Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

TopOfBlogs
Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.




presearch