Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

MLADENČIĆI

U narodu je 22.mart poznatiji kao Mladenci i obeležavaju ga supružnici u prvoj godini braka. Tada pravoslavna crkva praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijskih,u spomen mladim vojnicima koji su život položili za veru Isusa Hrista. Toga dana,mlade domaćice pokaziju svoje umeće kao domaćice i dočekuju goste u svom domu. Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni.
Potrebno je:

600 g mekog brašna
300 g mlake vode
45 g kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 kašike meslinovog ulja
med

Rastopiti kvasac u mlakoj vodi,dodati šećer i ostaviti da nadođe.Kad je kvasac nadošao,sjediniti
ga sa brašnom,maslinovim uljem i soli i zamesiti glatko testo.Ostaviti ga da nadođe oko 30 minuta
na toplom.Sud pokriti čistom krpom. Zatim ,nadošlo testo izručiti na pobrašnjen sto ili radnu površinu i razvući testo debljine 1 cm, pa čašom vaditi krugove.Veoma je važno da se svo testo potroši u 40 kolačića., dakle ako Vam na kraju ostane testa stavite ga u poslednji kolačić.Podmazati pleh,poređati Mladenčiće, pokrijte ih
krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta da nadođu.Zatim ih, nadošle, premažite uljem. Grančicom bosiljka svaki kolačić izbockajte 4-5 puta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni pa ih pecite oko 20-25 minuta.Pečene i vruće premažite medom i ostavite da se prohlade.

Prijatno:-)

Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

TopOfBlogs
Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.




presearch