Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

KAKO SE PRAVE TORTE

U najbolje poslastice dolaze torte. Osnov mnogih torti je domaći biskvit - poznata masa od jaja i šećera sa raznim dodacima kao što su bademi, orasi,čokolada, lešnici, kakao i drugi. Da bi torta uspela prvenstveno treba da se pravi od svežih jaja i peče u ispravnoj pećnici uz dosta strpljenja. Sa starim jajima se torta ne može dobro umutiti, kao što se ni u lošoj pećnici ne može torta dobro ispeći. Po svojim oblicima torte mogu biti okrugle, četvrtaste i trouglaste.

U zavisnosti od sastojaka koji se dodaju nadevima, mogu biti svetle i tamne. Svaka ispečena torta može se preseći na dva, tri, četiri ili više delova ili se nepečena masa za tortu može podeliti na više delova i staviti na kalup pa peći deo po deo, pa ispečene filovati i sastavljati u jednu celinu. Kada se torta peče ucelo i kasnije seče, prvo se mora rashladiti pa tek onda preseći dugačkim nožem. I kad se torta pravi ucelo i kad se peče na delove, kalup u kome se peče mora biti namazan maslom i posut brašnom . Torte se obicno peku u pećnicama od 45 nminuta do jednog sata. Ispečenu tortu ne treba vaditi odmah iz pećnice, već treba otvoriti vrata na pećnici, ostaviti tortu da se odmori nekoliko minuta i tek tada je izvaditi, rashladiti u kalupu i zatim oprezno iz kalupa izvaditi. Kada pećnica odozgo naglo peče, treba za vreme pečenja tortu pokriti belom hartijom. Kada pećnica odozdo naglo peče, treba kalup sa tortom staviti na crep ili kakav tanji predmet.
Pečene i rashladjene torte nadevaju se raznim nadevima, ili se ne nadevaju uopšte. Spolja se prelivaju glazurama, prevlače nadevima, a zatim posipaju samlevenim ili sitno tucanim orasima ili bademima, lešnicima, čokoladom. Prelivene torte mogu se spolja ukrasiti i voćem iz slatka, svežim voćem, marcipanom, itd.
Obicno se služe na naročitim plitkim tanjirima ili na običnom plitkom tanjiru ukrašenom naročitom hartijom u vidu čipke. Na led se stavljaju pre služenja sve one torte koje su nadevene kremovima ili umućene slatkom pavlakom. Da bi svaka torta uspela, morate znati neka od pravila i njih se pridržavati prilikom izrade torti, pečenja, filovanja, ukrašavanja i glaziranja.

Pribor

Za merenje materijala kod pravljenja torti i kolača potrebno je imati malu kućnu preciznu vagu, plastičnu posudu za merenje na kojoj su označene mere za tečnost i materije u prahu. Električni mikser ili žicu za mešanje i kalupe specijalne namene i posudje zavisno od vrste kolača.

Izrada testa

Sastojke koji su navedeni u receptima pripremati redosledom i u količinama koje su navedene u receptima.
Prvo, promešati brašno i prašak za pecivo, a onda ih prosejati, jer će na taj način biti ravnomerno izmešani i
oslobodiće se grudvica, a testo će se ravnomernije dići. Tako pripremljeno testo ostaviti sa strane dok ne zatreba. Onda prilazimo izradi testa. Margarin izmešati dok ne zapeni, postepeno dodavajući šećer, vanilin šećer, jaja, so i ostale dodatke. Kada je masa postala glatka i šećer se potpuno istopio dodavati naizmenično brašno i mleko, sve dok se ne dobije testo koje se tesko skida sa varjače. Tako pripremljenom testu po potrebi dodavati voće (suvo groždje, lešnik, badem, orahe). Testa uvek peći u unapred zagrejanim pećnicama.

Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

TopOfBlogs
Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.




presearch